Jump to content
Sign in to follow this  
IoNuT™

[MIT & LEGENDA] DESPRE PARALIZIA IN SOMN

Recommended Posts

sleep_cover


Paralizia in somn este unul dintre cele mai misterioase si in acelasi timp interesante fenomene pe care oricine care s-a documentat despre intamplari ciudate, l-a intalnit la un moment dat, intr-o forma sau alta.  Paralizia in somn se manifesta printr-o trezire brusca ce include inabilitatea de miscare a corpului si, cateodata, haluciantii. Haluciantiile pot varia, de la o stare acuta de frica pana la imagini sau “intamplari” complexe, chiar pana la experiente de decorporalizare. Cea mai intalnita halucinatie este senzatia prezentei unui intrus in camera, de obicei prezenta respectiva inspirand frica.

Explicatia stiintifica pentru paralizia in somn este o perturbare a proceselor din creier in timpul fazei de somn REM. Astfel corpul se trezeste desi psihicul e inca in starea de somn, realitatea impletindu-se cu visele. Paralizia a fost corelata cu alte afectiuni ca narcolepsia, migrenele, anxietatea dar poate apare si in conditii de izolare.

Afectiunea poate avea episoade rare sau dese. De obicei, oamenii experimenteaza paralizia o data sau de doua ori de-a lungul vietii. Exista insa si oameni la care aceasta se poate produce chiar si de fiecare data cand incearca sa doarma. In acest caz persoana respectiva va suferi de oboseala, carente in odihna zilnica (oamenii in cauza sunt inspaimantati sa adoarma din cauza haluciantiilor recurente) uneori afectiunea sau fenomenul ducand la tendinte suicidale, cateodata soldate cu decesul persoanei in cauza.

Semne si simptome
 Paralizia poate avea loc atat inainte de a adormi cat si la trezire. Inainte de a adormi, creierul intra in faza REM in timp ce corpul ramane treaz si constient. La trezire, corpul este primul care devine constient in timp ce creierul se afla inca in REM. Episoadele pot dura de la cateva secunde la cateva ore, cele mai lungi fiind asociate cu halucinatiile si senzatia de teroare.

Unii oameni de stiinta au explicat rapirile extratereste sau intalnirile cu fantome prin aceasta afectiune, catalogand ceea ce martorii vedeau ca halucinatii induse de paralizia in cauza.

Senzatia de frica este explicata stiintific prin activarea mecanismelor de aparare ale corpului atunci cand acesta se simte paralizat si deci vulnerabil. Astfel creierul ar putea interpreta orice stimul, fie el periculos sau nu, ca pe o potentiala amenintare. De asemenea, procesele din creier ar crea imaginile descrise in diverse episoade de haluciantii.

O alta descriere foarte des intalnita este aceea a unei prezente, care practic apasa sau sta pe pieptul persoanei care sufera de episodul de paralizie. Explicatia stiintifica a acestei intamplari este ca organismul pierde controlul muschilor care se ocupa cu procesul respirator, rezultand astfel o stare de sufocare si un flux de aer ingreunat.

Manifestarea decorporalizarii este explicata ca un dereglaj la nivelul centrilor motorii care in REM nu percep nicio miscare a corpului si astfel dau o senzatie de plutire.

In concluzie, paralizia nu este clar asociata cu anumite cauze desi sunt enumerate atat diverse tulburari corelate cat si cauze genetice. Depresia este de asemenea asociata cu episoadele de paralizie. Cam 11% din cei care sufera de depresie au si episode de paralizie in somn.


Imagine similară

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...